L’exposició Patrimoni contra les cordes es va inaugurar el proppassat divendres 18 de desembre al Castell d’Alaquàs, en un acte reivindicatiu del patrimoni i dels centres d’estudis.

Així, la majestuosa sala de la Xemeneia del Castell d’Alaquàs –joia arquitectònica del renaixement del País Valencià– fou l’escenari triat per a presentar aquesta important iniciativa dels centres d’estudis locals i comarcals, que vol alertar sobre l’estat d’emergència d’algun del nostre patrimoni, amenaçat tant pel model de desenvolupament econòmic, com per la deixadesa de les institucions.

Tot i que l’aforament estava limitat a causa de les normes sanitàries, els i les assistents van omplir la sala d’un caliu propi de les ocasions especials, amb persones representants de diverses institucions i d’arreu de les comarques. Ezequiel Castellano, representant del Centro de Estudios La Serranía en la Junta Directiva de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (FedinesPV), exercí de conductor de l’acte i donà la benvinguda i la paraula als i les diverses ponents.

Així, en primer lloc, prengué la paraula l’alcalde d’Alaquàs Toni Saura, que va recordar la importància de mantindre viu el patrimoni i d’aconseguir que la ciutadania se’ls faça propi, de manera que s’impedisca la seua degradació o desaparició. Va posar com a exemple el mateix Castell d’Alaquàs, que hui en dia és un centre neuràlgic de l’activitat cultural, educativa i social del municipi.

Tot seguit, Vicent Moreno, el subdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, va insistir en la important tasca que realitzen els centres locals i comarcals. Va recordar que les persones que en formen part són sovint persones cabdals i centrals en els respectius municipis i comarques, i que compten amb un important reconeixement social gràcies a la constant implicació en els problemes locals. Aquest reconeixement també es trasllada a les institucions, ja que des de l’actual govern sempre s’ha tingut clara la necessitat de donar suport a aquest particular teixit associatiu.

En la següent intervenció, Rosa Dasí, presidenta de l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria, va emplaçar els centres d’estudis a ajuntar esforços i a coordinar-se per a continuar creixent i per a donar més força a les seues reivindicacions pròpies i dels territoris. Va recordar que aquestes entitats no només se centren en la defensa del patrimoni, sinó que treballen per difondre un valors socials i culturals imprescindibles per a la convivència.

Per últim, el president de la Federació d’Instituts d’Estudis del PV Josep V. Frechina va manifestar la satisfacció per la celebració de l’acte, que va definir com un punt d’arribada i com un punt de partida alhora. Un punt d’arribada perquè és el resultat de molts esforços i d’uns principis que es va plantejar la FedinesPV en els seus orígens; un punt de partida, perquè l’exposició no només començarà a recórrer les comarques i els municipis valencians, sinó perquè també ha de suposar un salt qualitatiu en la vertebració i organització dels centres d’estudis i de la seua capacitat d’acció. Josep V. Frechina va recordar que, sovint, són els centres d’estudis els primers en assenyalar aquells elements que es troben en perill de desaparició, i que, en ser assenyalats, esdevenen patrimoni pròpiament i són subjectes a la protecció i el reconeixement socials.

L’exposició que anirà visitant en els propers mesos totes les comarques del País Valencià, acull també un panell sobre les garroferes mil·lenàries de la Serra de Xiva i les icnites de Cortes de Pallàs, a la nostra comarca. Aportacions que es completen amb la investigació sobre el “Palau dels Íxer i Portaguerra de Setaigües” que apareixerà al catàleg de l’exposició que es publicarà en unes setmanes.