Com podreu comprovar, si entreu al seu web, Arrelant el Territori és un projecte «d’identificació, recerca, valorització i difusió de sabers i pràctiques tradicionals del territori valencià, vinculades a la transformació de les matèries primeres que hi trobem en el mateix i emmarcades en un procés artesanal», darrere del qual hi ha l’Associació Arrelaires.

Aquesta és una associació formada per un grup de dones que, nascudes en un context desarrollista, volen superar el model de progrés que se’n deriva. Així, segons afirmen, «per a nosaltres el progrés té més que veure amb valors relacionats amb la nostra història: el vincle ésser humà-naturalesa, que representa formes de fer i viure vinculades amb el territori, amb els seus recursos disponibles i amb la resta d’éssers vius».

Amb aquests objectius i filosofia, des de principi de juliol, les Arrelaires han començat a reunir-se amb diferents agents de la comarca valenciana, que és el primer pas per després encetar una treball més sistemàtic de documentació i mapeig dels «sabers tradicionals» relacionats amb la transformació de les primeres matèries; una feina que previsiblement s’estendrà al llarg de l’estiu i la tardor.

Per fer poder impulsar aquesta iniciativa a la comarca de la Foia de Bunyol-Xiva, l’Associació Arrelaires ha rebut el suport de la Federació d’Instituts d’Estudis del PV, que aposta per estendre l’experiència a més territoris del PV. Amb aquest, doncs, ja són tres les zones que han participat en el projecte Arrelant el Territori (les altres dues, els Serrans i la Serra d’Espadà). Al seu web s’hi pot comprovar el magnífic resultat.